Sivut

Hilpi

Hilpi, virallisesti Keyword Paperdoll, on 4.12.2012 syntynyt sileäkarvainen collienarttu. Hilpi on vilkas ja taistelutahtoinen vauhtipakkaus. Hilpi on kooltaan kompakti ja hallitsee hyvin sporttisen kroppansa. Sen liikkeet ovat vaivattomia ja se nauttii, kun saa työtä lihaksilleen. Hilpin kanssa motivoinnin suhteen ei ole koskaan tarvinnut tehdä töitä, se on siis luonnostaan ihmisen kanssa tekemiseen motivoituva, ahne, nopeasti oppiva ja haluaa suorittaa asiat vauhdikkaasti ja tyylikkäästi. Moottori ei ole tähän mennessä vielä agitreeneissä hyytynyt niin, että koira lopettaisi keskittymisen tehtäväänsä ja alkaisi tekemään omiaan tai suorittaisi puoliteholla. Se ei ole ulkopuoliselle häiriölle herkkä ja toimii kisatilanteissa yhtä intensiivisesti kuin treenitilanteessa.

Vastapainoksi se osaa myös rauhoittua eikä vaadi jatkuvasti tekemistä tai aivojumppaa pysyäkseen helppona kotioloissa. Oikeastaan se on kotioloissa varsin huomaamaton. Hilpi on äärettömän nöyrä ihmiselle, se ei kyseenalaista käskyjä eikä ole omapäinen, mutta toisaalta vaatii koulutukseen lempeän otteen, ettei paineistu. Positiivinen vahvistaminen ja operantin ehdollistamisen hyödyntäminen ovat tämän ohjaajapehmeän koiran kanssa avain haluttuihin lopputuloksiin, pakotteet tai rankaisu eivät toimi missään tilanteessa. Perheeseensä Hilpi on kiintynyt uskollisen lassien tavoin. Vieraisiin ihmisiin Hilpi käyttää vaihtelevasti aikaa tutustuakseen, mutta kun molemminpuolinen luottamus on syntynyt, niin Hilpin rakkaudella ei ole rajoja. Pusuja satelee ja syliin pitäisi aina änkeä.

Hilpille ihmiseltä saatu sosiaalinen palkkio on huomattavasti koirakavereita tärkeämpää, sitä ei oikeastaan toisten koirien seura liiemmin kiinnosta, paitsi jos tiedossa on turvallinen juoksukaveri. Vieraiden koirien kanssa Hilpi tulee toimeen, jos kaveri kunnioittaa Hilpin rajoja ja leikkiminen ja tutustuminen menee Hilpin ehdoilla. Riitaa Hilpi ei koskaan haasta, mutta etenkin urosten on parempi pysyä poissa Hilpiä ympäröivästä kuplasta, jos eivät halua hammashuomautusta.  Omassa laumassa se on sopuisa eikä kilpaile resursseista aggressiolla.

Hilpi reagoi nopeasti ympäristön asioihin ja tapahtumiin ja osoittaa epävarmuuttaan tai
puolustushaluaan ääntä käyttämällä. Muuten se on varsin vähä-ääninen eikä turhia hauku. Ääniin Hilpi ei reagoi pelolla, vaikka kaiken poikkeavan huomaakin. Kovat, liukkaat alustat eivät ole sille mieluisia, mutta se selvittää ne kyllä. Hilpi on varsin herkkä ja harkitsevainen koira ja ottaa itsensä välillä turhankin vakavasti. Hömpöttely ei ole Hilpin juttu. Kun tehdään, tehdään täysillä ja näyttävästi ja muuten ollaan maltillisena tarkkailijana.

Hilpin kanssa voi harrastaa monipuolisesti, sillä se tykkää kaikesta näyttelyseisomisesta jälkien nuuskutteluun. Ohjaajan motivaatio on kuitenkin keskittynyt agilityyn, missä Hilpi treenaa ja kisaa tavoitteellisesti. Agilitykoirana Hilpi on taatusti elämäni koira. Sen suurin vahvuus agilityssa on äärettömän taitava kropankäyttö - Hilpiä parempaa kääntyjää saa kyllä hakea. Lisäksi sillä on luontainen hyvä hyppytekniikka ja sen työmoottori kestää lukuisia toistoja. Tosin toistoja harvemmin tarvitsee tehdä liiaksi koiran puolesta, Hilpi korjaa omat virheensä yleensä kerrasta. Tärkein ominaisuus tietysti on, että Hilpi vilpittömästi rakastaa agilitya. Se palaa halusta juosta radalla mahdollisimman kovaa, kun saa tehdä sitä yhdessä ohjaajan kanssa. Sillä on aina ajatus mukana tekemisessä, eli ei tarvitse pelätä sen ainakaan koheltavan itseään rikki. Hilpi ei ole kaikkein irtoavaisin agikoira ja on todella herkkä ohjaajan liikkeiden lukija, mutta tässäkin mielessä täydennämme hyvin toisiamme, sillä ohjaustyylini pyrkii perustumaan erityisesti vahvaan liikkumiseen ja siinä ohessa ohjaustekniikoiden huolelliseen ja harkittuun käyttöön. Agilityn lisäksi Hilpi opettelee toisinaan tottelevaisuusliikkeitä, etsiskelee silloin tällöin esineitä ja ihmisiä metsästä (lähinnä aktivointimielessä), käy juoksulenkeillä ja on pyörähtänyt epävirallisissa missikisoissa palkintoja pokkaamassa ja virallisessa kehässä hakemassa harrastusvalioitumiseen tarvittavan näyttelytuloksen.

Hilpi on omistajien suureksi iloksi ollut täysin terve tähän saakka eikä lihashuolloissakaan tarvitse jatkuvasti ravata. Hilpi käy kuitenkin säännöllisesti osteopaatin vastaanotolla huollattamassa urheilijan kroppaansa.

Hilpin kanssa hitsaudumme vuosi vuodelta paremmin yhteen ja sen kanssa meillä todella on oma tiimi, jossa molemmat luottavat toisiinsa. Lyhyesti sanottuna, Hilpi on aarre. Onneksi löytäjä saa pitää.


                                                                                                                                  päivitetty 4.8.2016Hilpi KoiraNetissä

Terveystulokset:

Lonkat: A/A
Kyynärnivelet: 0/0
Selkä kuvattu epävirallisesti muutoin terveeksi, lievä muutos 13. rintanikamassa (viimeinen kylkiluupari puuttuu). Olkanivelet normaalit.
Silmät: terveet, CEA-vapaa pentuna, ei kantaja
MDR1 +/-
DM  N/N
steriloitu 10/19. 

Harrastustulokset:

agility: maksi3,
           FI AVA, FI AVA-H,
            SM-finaalissa 2017 karsintaradan sijalta 30.
           Joukkuepiirinmestari v.2017
           Vuoden sk agilitycollie 2017
           halli-SM-joukkuehopeamitalisti v.2018
           SM-joukkuepronssia v.2018
           Joukkuepiirinmestaruushopea 2019
           Yksilöpiirinmestari v.2020

näyttely: EH
Hilpin kasvukuvia (kuvat 0-7viikkoa Elina Riipi & Timo Vallius):

Hilpi 2 vuotta

Hilpi 1,5 vuotta (kuva Timo Vallius)


1v 3kk    (Kuva Timo Vallius)

7,5kk


5 kk 14,5 viikkoa


11 viikkoa


8 viikkoa


7 viikkoa
6 viikkoa
5 viikkoa
4 viikkoa

3 viikkoa


2 viikkoa

7 vrk

4 vrk

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti